Werken bij de overheid volgens gerechtsjurist Stella

Thema's

Thema's

Werken bij de overheid volgens gerechtsjurist Stella

Denk je bij werken voor de overheid al snel aan werken bij de gemeente? Laat je dan verrassen door het verhaal van Stella, die vanuit haar overheidsfunctie aan spannende en boeiende strafrechtelijke zaken werkt!
 

Even voorstellen: Stella van Gennip 

Stella (28 jaar) kwam als stagiair bij het gerechtshof Amsterdam terecht en werkt daar nu als gerechtsjurist op het gebied van strafrecht. De perfecte instapfunctie volgens Stella: “Ik ben hier meteen na mijn studie begonnen en heb in korte tijd al zoveel geleerd. Hier ga ik voorlopig blijven! Een functie bij de overheid was niet iets waar Stella vroeger meteen aan dacht. “Ik wilde eigenlijk de advocatuur in, maar ik vind het heel leuk om bij de overheid te werken. Ik doe iets wat belangrijk is voor de samenleving en dat is iets wat me echt drijft.” 
 

Werken bij het gerechtshof 

Maar wat doet een gerechtsjurist eigenlijk? Daar kan Stella een heel concreet beeld bij schetsen. “Mijn werk begint bij het voorbereiden van zaken voor de raadsheren. Dat zijn de rechters hier bij het gerechtshof. Ik ben de eerste die een dossier te zien krijgt en daar een oordeel over mag vormen. Mijn bevindingen zet ik in een document, een voorbereidingsformulier, dat ik naar de raadsheren breng. Dan kunnen zij zich gaan verdiepen in de zaak. De volgende stap is de zitting. Ik zit naast de raadsheren als griffier en noteer echt alles wat er gezegd wordt. Na de zitting trekken we ons terug in de raadskamer, waar we de zaak overleggen. Ik krijg dan als eerst het woord en mag mijn visie over de zaak delen. Wat zijn de bewijsmiddelen? Welke straf kan opgelegd worden? Moeten we reageren op verweren? Vervolgens maken de raadsheren een beslissing, die ik op papier zet. Daarna maak ik, nadat de raadsheren het concept bekeken hebben, de uitspraak (het arrest) definitief.”
 

Kleine of grote case: allebei even boeiend!

Stella benadrukt dat niet alleen moordzaken heel interessant zijn. Er zijn ook kleine zaken, waarbij grote belangen spelen. “Denk aan een dakloze die een boete heeft gekregen omdat hij op het centraal station lag te slapen. Die procedeert dan tot aan het gerechtshof om de boete aan te vechten, want hij kan dat natuurlijk niet betalen. Wat ga je daar dan mee doen? Je ziet dus van alles voorbijkomen en dat is superleuk.”
 

Werken bij de overheid is mooi, belangrijk en relaxt

“Ik ben gelukkig als ik me kan inzetten voor het maatschappelijk belang. Mijn collega’s hebben datzelfde hart voor het vak. Samen werken we voor iets wat we allemaal belangrijk vinden. Dat werkt heel verbroederend en dat vind ik heel mooi aan werken bij de overheid”, vertelt Stella.

“Naast dat het zo mooi is om te werken voor het maatschappelijk belang, is werken bij de overheid ook gewoon relaxt. Ik heb een fijne werkgever en er zijn hele goede arbeidsvoorwaarden. Dat is ook belangrijk! Ook is het flexibel: ik ben vrij om mijn eigen dag in te vullen en qua tijden wordt het allemaal niet heel strikt genomen. Als je je werk maar af hebt.”
 

De toekomstplannen van Stella

“Dan hoop ik de beste griffier van Nederland te zijn”, grapt Stella als haar gevraagd wordt waar zij over vijf jaar hoopt te staan. “Nee, ik hoop uiteindelijk toch de advocatuur in te gaan. Maar voor ik die kant opga, wil ik hier eerst nog zo hard mogelijk werken en zo veel mogelijk leren. En wie weet ga ik over vijf jaar iets heel anders doen. Misschien ga ik wel bij het Openbaar Ministerie werken of in het onderwijs. Dat lijkt me ook leuk.” Vanuit het gerechtshof kan Stella gedetacheerd worden naar bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie of de Hoge Raad, het hoogste rechterlijke orgaan. “Op die manier kan ik ontdekken welke kant ik echt op wil.”
 

Constant aan het leren

Bij het gerechtshof móét je cursussen volgen, want het recht blijft veranderen. “Elk jaar moet je een specifiek aantal punten behalen, waarmee je aantoont dat je kennis op peil is. Daarvoor krijg je tussentijds cursussen over interessante juridische onderwerpen. Ook moet je jurisprudentie in de gaten houden. Jurisprudentie is het geheel van uitspraken van rechters. In die uitspraken worden wettelijke termen uitgelegd die je kunnen helpen bij de interpretatie en toepassing van rechtsregels in toekomstige, vergelijkbare zaken. Als gerechtsjurist ben je dus echt constant aan het leren”, zegt Stella. 
 

Werk mee aan het maatschappelijk belang

Motiveert Stella’s verhaal je om ook mee te werken aan het maatschappelijk belang? Met een passende opleiding helpen we je op weg. Ons volledige opleidingsaanbod vind je hier. Heb je vragen over een opleiding of ben je benieuwd welke opleiding of training het beste bij je past? Onze opleidingsadviseurs staan voor je klaar! Zij zijn bereikbaar via 035 – 2 008 035 of info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's