60 Jaar Bestuursacademie Nederland

Invulling geven aan de professionele ontwikkeling van mensen en daarmee aan organisaties binnen het openbaar bestuur, met die gedachte zijn wij 60 jaar geleden begonnen en is de eerste officiële lokale bestuursschool opgericht. Dat initiatief werd omarmd en leidde tot een groot aantal bestuursscholen in heel Nederland.

    
  

De bestuursscholen

De bestuursscholen - in iedere provincie één, maar twee in Zuid-Holland: Den Haag en Rotterdam - dateren van 1964. De juridische vorm was een Gemeenschappelijke Regeling waarin de gemeenten, de waterschappen en de desbetreffende provincie deelnamen.
Lees meer
    
  

Uitbreiding opleidingspakket

Vanaf de jaren zeventig werd het opleidingspakket uitgebreid met als eerste de Administratief Ambtenaar (AA) voor de “lagere” ambtenaar. Daarna volgenden zogenoemde vakopleidingen op verschillende beleidsterreinen.
Lees meer
    
  

Bestuursacademie Noord-Brabant

In 1966 werd in Tilburg de Brabantse Bestuursschool opgericht, die een jaar later van start ging als opleidingsinstituut voor ambtenaren bij de lokale, regionale en provinciale overheden. In 1973 ging de school op in de Bestuursacademie Noord-Brabant; een samenwerkingsverband tussen de provincie en Brabantse gemeenten.
    
  

De leerroutes

De leerroutes werden tot 1989 bepaald door het CIVOB (Centraal Instituut Vorming en Opleiding Bestuursdienst) met als doel de bevordering van de vakbekwaamheid. Na deze vakopleidingen, kwam men bij de bij- en nascholing (dit zijn nu onze ‘in-company’ trainingen)
    
  

De Vereniging van Gemeentebelangen

De examinering was in handen van de Vereniging van Gemeentebelangen en was tot 1978 centraal geregeld.
Lees meer
    
  

Toevoeging cursussen en trainingen

Midden jaren ’80 gingen de academies ook over op het organiseren van korte cursussen en trainingen bij veranderende wetgeving (“bij- en nascholing”) of op het gebied van houding, communicatie en automatisering. Vanaf die tijd werd ook vaker een opleidings- of cursustraject ‘in-company verzorgd voor één of meer samenwerkende overheidsorganisaties.
    
  

Fusie Bestuursacademies

Eind jaren '80 fuseerden achtereenvolgens de Bestuursacademies van Overijssel en Gelderland tot de Bestuursacademie Oost-Nederland met vestigingen in Velp en Zwolle. Vervolgens gingen de Bestuursacademies van Groningen, Friesland en Drenthe samen en vormden de Bestuursacademie Noord-Nederland in Groningen. De Bestuursacademies van Noord-Brabant, Zeeland en Limburg fuseerden tot de Bestuursacademie Zuid-Nederland in Tilburg. In 1991 vond de fusie plaats van de Bestuursacademies van Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, die samen de Bestuursacademie Randstad in Maarssen vormden.

    
  

Bestuursacademie Oost-Nederland

Bestuursacademie Oost-Nederland was in 1994 de eerste academie die afscheid nam van de gemeenschappelijke regeling.
 
    
  

Fusie Bestuursacademies

Vanaf 1997 werd er een fusie voorbereid van de vier academies, die echter pas in 2004 tot stand zou komen. Bestuursacademie Zuid-Nederland maakte inmiddels geen deel meer uit van het samenwerkingsverband en was onderdeel geworden van de Fontys Hogeschool in 2002.

Lees meer
    
  

Voormalige Antillen

Van 2007-2012 heeft Bestuursacademie Nederland op verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties financiële- en managementopleidingen verzorgd voor de voormalige Antillen c.q. overzeese gebieden, die per 2010 onderdeel uit zijn gaan maken van Nederland als “bijzondere gemeente” (BES = Bonaire, St. Eustatius, Saba) en “land binnen het koninkrijk der Nederlanden” (Curacao en St. Maarten, Aruba had al deze status).
    
  

Verhuizing

In 2010 kwam er een einde aan het hebben van leslocaties op onze kantoorlocaties, wegens de verhuizing van de kantoren in Maarssen en Zwolle naar De Meern.
    
  

Overname Schouten & Nelissen

In de zomer van 2012 werd Bestuursacademie Nederland overgenomen door Schouten & Nelissen. Kort daarna werd ook Bestuursacademie Zuid-Nederland weer onderdeel van Bestuursacademie Nederland
    
  

50 jarig bestaan

In 2014 werd het 50 jarig bestaan gevierd met een congres en de uitgave van het boek “10 onmisbare vaardigheden voor de ambtenaar van de toekomst”.
Bekijk de aftermovie
    
  

Overname Salta Group

Sinds april 2015 maakt Bestuursacademie Nederland onderdeel uit van Salta Group (wat tot 2022 NCOI groep was), als de opleider van overheidsprofessionals.

    
  

Hogeschool-status

Per september 2023 is Bestuursacademie Nederland in het bezit van een Hogeschool-status.
    
  

60 jarig bestaan

We zijn trots op onze 60 jaar ervaring in de publieke sector als kennispartner voor de overheid, maar we kijken met nog meer enthousiasme uit naar de volgende 60!