Het gebeurt u meerdere malen per dag: u wordt genudged waar u bijstaat. U heeft het alleen niet door. Want dat is een van de kenmerken van nudging. U wordt onbewust beïnvloed bij de keuzes die u maakt. U wordt verleid in plaats van gedwongen. Zodat u, zonder dat u het gevoel heeft uw keuzevrijheid te verliezen, toch de keuze maakt die de nudger voor ogen had.
Wat voorbeelden? U weet vast wel dat in de supermarkt de producten die de filiaalmanager het liefst aan u verkoopt op ooghoogte staan. En de producten met de minste marge staan helemaal onderaan. Maar wist u ook dat de fruitafdeling in diezelfde supermarkt bij de ingang is, zodat u eerst gezonde producten in uw kar legt en daardoor eerder geneigd bent ook ongezonde producten te kopen?
En beseft u dat u als de medewerker bij de McDonalds vraagt of u uw frietjes klein, middel of groot wilt, deze vraag heel bewust in deze volgorde wordt gesteld? Omdat u van nature de neiging hebt om het laatstgenoemde te herhalen?
Is nudging daarmee alleen iets voor snelle marketingjongens? Nee hoor. Dames, u weet het misschien niet, maar de heren worden op vele toiletten genudged. De urinoirs zijn vaak voorzien van ingebakken vliegen, goaltjes of verkleurende plaatjes om te zorgen dat er op de juiste plek gericht wordt. Dat schijnt effectiever te zijn dan een bordje met ‘verplicht op het midden mikken’.
En de Efteling nudget al jarenlang, want Holle Bolle Gijs doet de hele dag niets anders dan u verleiden uw afval niet op de grond te gooien.
Ook de overheid geeft u graag een duwtje in de rug met nudging. In tijden waarin direct gezag van de overheid steeds minder gerespecteerd wordt, is nudging een goede aanvulling op wetgeving, voorlichting en financiële prikkels.
Het door de Britse regering ingestelde Behavioral Insights Team heeft al opvallende resultaten bereikt door bijvoorbeeld het nudgen van aanmaningsbrieven.
Maar ook in Nederland komt nudging door de overheid steeds vaker voor. Denk maar eens aan de vormgeving van de steeds meer opkomende fietsstraten. Het verven van deze fietsstraten in de rode kleur van het fietspad vergroot onbewust de beleving van de automobilist dat hij eigenlijk op het fietspad rijdt en daardoor past hij zijn snelheid aan. Ook een optische versmalling van de straat door middels van strepen leidt tot lagere snelheden. Verder helpen op de grond geverfde voetstappen die richting een afvalbak gaan om de overlast van zwerfvuil in een woonwijk te verlagen. Nudging als middel om uw beleidseffecten te realiseren, kan daarmee effectiever zijn dan de klassieke beleidsinstrumenten.
In het rapport ‘Behavioral Insights Applied to Policy’ van de Europese Unie kunt u meer lezen over nudging. Wilt u op een meer luchtige manier het effect van nudging zien? Bekijk dan eens de filmpjes van The Fun Theory.
Wilt u een duwtje in de rug krijgen om nudging effectief in te zetten in uw overheidspraktijk? Volg dan onze training Nudging. We kijken daarin naar de achtergronden en succesvolle voorbeelden van nudging, u gaat aan de slag om uw eigen nudges te ontwerpen maar we verkennen ook de ethische aspecten van nudging.