Tekort aan financieel adviseurs? Benut het eigen potentieel van de organisatie!

Thema's

Thema's

Tekort aan financieel adviseurs? Benut het eigen potentieel van de organisatie!

Binnen overheidsorganisaties staan steeds meer bureaus onbemand stof te verzamelen op afdelingen Financiën. De snelste en voordeligste manier om dit personeelstekort op te lossen, is te investeren in het potentieel dat al aanwezig is in de organisatie. Adviseur Herrick Jellema vertelt in zijn blog hoe u beheersmedewerkers kunt omscholen richting financieel adviseur. Een interessante optie, zeker gezien de overheid bij schoolverlaters met een financiële opleiding niet boven aan het lijstje met de meest gewilde werkgevers staat.

Maar er is meer aan de hand. De vergrijzing met bijbehorende hoge uitstroomcijfers is, zeker op een afdeling Financiën, steeds meer merkbaar. Het vullen van de vacatures die daardoor ontstaan wordt lastiger. Want waar haal je adviseurs vandaan met de juiste kennis, vaardigheden én ervaring? Adviseurs die verstand hebben van overheidsfinanciën, maar ook weten wat er speelt in het vak van de afdelingen die zij ondersteunen? Die weten welke bedrijfsvoeringsinstrumenten zij uit hun koffertje kunnen halen om te zorgen dat beleidsafdelingen goede maatschappelijke resultaten kunnen halen? Goede adviseurs die ook nog eens weten op welke manier zij hun klanten moeten benaderen om tot het beste evenwicht tussen BBV-wetgeving en klantgerichte advisering te komen?

Die adviseurs zijn lastig te vinden. Als overheid sta je niet direct boven aan het lijstje van meest gewilde werkgevers bij schoolverlaters met een financiële opleiding. En de mobiliteit tussen overheidsorganisaties is ook niet om over naar huis te schrijven.

Natuurlijk leiden wij graag schoolverlaters en zij-instromers op om die financiële functies te gaan vervullen. Ook als ze nog geen financiële kennis hebben kunnen wij hun het vak bijbrengen.

Maar gebruiken overheidsorganisaties wel het potentieel dat ze zelf in huis hebben? De leegstaande bureaus komen namelijk ook door de verdergaande automatisering van financiële taken. Hierdoor is er steeds minder vraag naar financieel (beheers)medewerkers en juist meer vraag naar financieel adviseurs.

De functie van financieel adviseur vraagt echter om een hoger werk- en denkniveau en daardoor komen beheersmedewerkers vaak niet in aanmerking voor vacatures voor de adviseursfuncties. En als dan hun eigen functie verdwijnt door automatisering, moeten ze uitstromen uit de organisatie. Terwijl ze al een behoorlijke basiskennis hebben van het werk van de afdeling en van de organisatie. Zonde om deze medewerkers te laten gaan!

Speciaal voor deze groep medewerkers hebben wij de opleiding Financieel Adviseur: Van Beheer naar Beleid ontwikkeld, die na de zomer start. We bouwen in deze opleiding verder op de al aanwezige kennis en ervaring van deze groep om ze zo naar een HBO-niveau te tillen. Dat doen we door hun kennis van de BBV aan te scherpen, hun meer inzicht te geven in hoe bedrijfsvoeringsinstrumenten de organisatie verder kunnen helpen en door hun de fijne kneepjes van het vak adviseren bij te brengen. Zo kunnen zij het stof van de lege bureaus afblazen en vol enthousiasme en energie de functie van financieel adviseur invullen.

Binnenkort vindt u op deze site meer informatie over de opleiding Financieel Adviseur: Van Beheer naar Beleid. Wilt u op de hoogte gehouden worden? Mail dan naar info@bestuursacademie.nl. Dan ontvangt u een bericht van ons als wij meer informatie hebben over deze opleiding.

Thema's

Thema's