Overheidsinstanties vergrijzen en hebben dringend behoefte aan jonge, talentvolle financiĆ«le professionals met moderne communicatieve vaardigheden en een frisse blik. Ajilon Young Professionals uit Leusden voorziet daarin. Samen met Bestuursacademie Nederland heeft ze het Traineeship Finance & Control opgezet. Jonge talenten worden geselecteerd en opgeleid om vacatures in de publieke sector te vervullen. Maar dat niet alleen. Naast het opdoen van de vereiste vakkennis ontwikkelen ze zich op het vlak van persoonlijk leiderschap. “Daarmee maken ze het verschil”, stelt Ernst de Vink, Manager Sales & Marketing.
Wie vaak op het Centraal Station Amersfoort rondloopt, heeft hem vast wel eens gezien: de Career Taxi van Ajilon Young Professionals. De witte Fiat 500 rijdt regelmatig voorbij om talenten die voor een gesprek op het kantoor in Leusden zijn uitgenodigd af te halen of ze weer terug te brengen. Een stukje service van een bedrijf dat fors investeert in het werven, selecteren en klaarstomen van jonge professionals voor een passende baan. Maar misschien wordt daarmee ook onderstreept hoe belangrijk deze mensen zijn. Zij zijn immers de visitekaartjes van de talentontwikkelaar.
Met het nieuwe Traineeship Finance & Control focust Ajilon Young Professionals zich voor de volle honderd procent op de publieke sector. De vergrijzing slaat daar toe en er is veel vraag naar jonge professionals. Ook omdat gemeenten er extra werk van de overheid bij hebben gekregen. Ernst de Vink: “Veel financials in deze sector zijn boven de vijftig en richten de blik nog steeds naar binnen. Deze tijd vraagt echter om financieel adviseurs die meer naar buiten treden, vooraf adviezen geven in plaats van achteraf controles uitoefenen. Daar is nu ook meer gelegenheid voor. Door de toenemende automatisering wordt namelijk veel werk, zoals controlewerkzaamheden, uit handen genomen.”
De Vink schetst hiermee het profiel van, zoals ze dat bij Ajilon Young Professionals noemen, de nieuwe financieel adviseur. Overheidsinstanties halen hem graag in huis, maar op eigen kracht wil dat lang niet altijd lukken. Ze kampen met een imagoprobleem. Want werken bij een gemeente – dat is toch niet sexy? Die opvatting heerst onder veel jonge talenten. Een hardnekkig misverstand. Maar ook blijken veel sollicitanten niet over de gewenste kennis of relevante werkervaring te beschikken. Ze worden dan als niet geschikt beoordeeld en worden afgewezen.
Ajilon Young Professionals weet beide obstakels te elimineren. Waar nodig worden twijfelende professionals ervan overtuigd dat ook bij de overheid een interessante, uitdagende loopbaan kan wachten. Ook het ontbreken van de vereiste kennis wordt opgelost. Kandidaten die zijn geselecteerd en met wie de opdrachtgever in zee wil volgen twee jaar lang een op maat gesneden leertraject. Aan de orde komen specifieke organisatorische en bestuurlijke verantwoordelijkheden, financiĆ«le verslaggeving en de diverse geldstromen. Een vast onderdeel vormt een BBV-cursus (Besluit Begroting en Verantwoording voor provincies en gemeenten). De trainees raken verder vertrouwd met de thema’s Planning & Control en Adviesvaardigheid en ontwikkelen een ‘politieke antenne’. Dat is van belang om, zoals De Vink het omschrijft, te kunnen laveren tussen de verschillende politieke belangen. Het traineeship wordt afgesloten met een presentatie over hun eindopdracht.
Voor het opdoen van vakkennis is Ajilon Young Professionals een vruchtbare samenwerking aangegaan met Bestuursacademie Nederland. Wat De Vink betreft een logische keuze. Bestuursacademie Nederland geldt immers van oudsher als hĆ©t kennisorgaan voor het openbaar bestuur. Daarnaast schaven de trainees aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ze doorlopen intern een intensief traject onder begeleiding van een Talentmanager. Thema’s die voorbijkomen zijn confrontatie, zelfkennis, creativiteit, invloed en communicatie. De trainees leren zichzelf zeer goed kennen.
De formule blijkt uitstekend te werken. De Vink: “Een gemeente had een vacature voor een financieel consulent. We leverden twee kandidaten. Ze zijn in gesprek gegaan met acht andere sollicitanten en beide young professionals staken er met kop en schouders bovenuit. EĆ©n van hen is het geworden, voor de ander is een plek gecreĆ«erd. Nog een praktijkvoorbeeld: we hebben een young professional aangenomen met een technische/natuurkundige achtergrond die in het vakgebied financiĆ«n wilde werken. Vanwege het ontbreken van een relevante studie kwam hij niet aan de bak. We hebben gekeken naar zijn hobby’s – wiskunde en een rol als penningmeester – en hebben geconstateerd dat hij onwijs analytisch blijkt te zijn. Wij zagen zijn potentie en hebben hem succesvol opgeleid tot financieel adviseur. Het zegt alles over onze eigenzinnige visie op talentontwikkeling. We zoeken young professionals in de markt en kijken naar wie ze kunnen worden. Kijken naar hun ontwikkelbaarheid. Bepalend zijn motivatie, denkstijl en cognitieve capaciteit. Dat moet allemaal kloppen. Wie aan deze eisen voldoet kunnen we aan een droombaan in de publieke sector helpen.”