Van overheidswege zijn we met zijn allen verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Moeten we doen met een particulier verzekeringsbedrijf. Er is inmiddels een woud aan polissen en ‘merken’ van vier giga verzekeringsclusters die 90% van de zorgmarkt hebben. Ze besteden zo’n 600 miljoen euro per jaar alleen al aan reclamefolders en -filmpjes. Hun riante verdienmodel - verplichte premieafdracht van alle 18+Nederlanders en risicovereveningsfonds - geeft deze ruimte. En afschaffing van onze nog min of meer vrije zorgkeuze maakt dit verdienmodel helemaal mooi.
De grote jongens waren trouwens boos op kleine collega-verzekeraar DSW. Die pleitte juist vóór vrije zorgkeuze. Deze woede is voor DSW het bewijs dat de grote jongensclub een kartel vormt. Toezichthouder NZa pruttelt wel maar is onmachtig. Teveel met zichzelf bezig na de zelfmoord van een van hun mensen die het tandeloze ‘toezicht’ niet meer kon aanzien.
Maar, de Eerste Kamer heeft inmiddels voor reuring gezorgd. De vrije zorgkeuze blijft. Voorlopig.
Overigens: de zorgverzekeringsclusters doen meestal ook in andere verzekeringen. In, zeg, autoschadeverzekering, in private banking, in pensioen- en levensverzekeringen, in overlijdensrisicoverzekeringen, in vastgoedbeleggingen, in ongevallenverzekeringen, in hypotheekverzekeringen, inboedel, in …woekerpolissen! Want daarin handelden vrijwel ALLE verzekeraars.
In deze handen vertrouwde onze minster c.q. de Tweede Kamer onze zorg toe? Ja! Ze wil niet dat we zelf zomaar kiezen voor onze zorg. Stel je voor, wij onnozele premiebetalers! Dan wordt alles alleen nog maar duurder! Die keuzes kunnen verzekeraars veel beter maken. Immers, ze hebben niet alleen verstand van verzekeringen, maar ook van zorg. Zoals ze vast ook verstand hebben van uuuhhh het repareren van uw auto, nu ze immers naast hun zorg- ook bv. een autoschadeverzekering aanbieden.
Yes.
Paar weken terug heeft zelfs de EU-Commissie verklaard dat Nederland verkeerd bezig was. En de NZa oppert opeens de vrees voor ‘toch wel veel’ machtsconcentratie bij verzekeraars. Bijna eenderde van de Nederlanders denkt dat zijn zorgverzekeraar zelf een zorgverlener is, sic!
Net als met woekerpolissen. Daar dacht driekwart Nederland ook dat onze ‘spaarregelaars’ in ons belang handelden. Tel uit je winst bij zoveel vertrouwen en onwetendheid bij je klanten die duidelijk geen koning zijn.
Gemeenten nemen nu een deel van de zorgverzekeraars over, nl. de financiering van de jeugd-GGZ (nu 1,5 miljard euro). De Jeugdwet geeft enige vrije keuzeruimte aan ouders en jeugdigen. Veel gemeenten zijn evenwel hard bezig van alles toch dicht te timmeren. Ouders moeten van goeden huize komen, willen ze hun eigen zorgkeuze mogen volgen. Dat wordt één groot beschikkingen- en bezwaar-circus, voorspellen sommigen. Ben benieuwd.
Mechtild Rietveld