3 politieke biografieën voor in de zomer

Thema's

Thema's

3 politieke biografieën voor in de zomer

Het is eindelijk zover. De zomer is begonnen. U gaat op vakantie en wat neemt u mee? Een stapel boeken natuurlijk. Wij geven u 3 tips voor de mooiste politieke biografieën van de afgelopen jaren. Stuk voor stuk de moeite waard.

1. Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman, door Remieg Aerts

De vorig jaar verschenen biografie van Johan Rudolf Thorbecke mag natuurlijk niet op dit lijstje ontbreken. Met de jaren is Thorbecke een wat mythische figuur geworden, een monument. In de eerste volledige biografie sinds jaren brengt Remieg Aerts deze intrigerende staatsman tot leven, in een breed panorama van de politiek, wetenschap en cultuur van de negentiende eeuw.

2. Johan van Oldenbarnevelt 1547 – 1619, door Arnout van Cruyningen

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarneveldt (1547-1619) op het Binnenhof werd geëxecuteerd. In dit herdenkingsjaar zijn er talloze tentoonstellingen, lezingen en voorstellingen. Ook is er een groot aantal boeken uitgebracht, waaronder de biografie Johan van Oldenbarnevelt 1547 – 1619 door Arnout van Cruyningen. In deze boeiende biografie wordt zijn politieke loopbaan beschreven van pensionaris van Rotterdam tot landsadvocaat van het gewest Holland.

3. Vrouw achter de troon - Marie Anne Tellegen 1893-1976, door W.H. Weenink

Van 1945 tot 1959 was Marie Anne Tellegen de strenge directrice van het Kabinet der Koningin. Haar benoeming in 1945 was revolutionair: ze was niet van adel en geen man. Haar biograaf vertelt uitgebreid over haar interessante en bewogen leven. Zo laat ze zich in haar studietijd gelden in het maatschappelijk debat en bekleedt ze belangrijke posten in belangrijke periodes, zoals de crisis van de jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog en de tijd van de wederopbouw. In ruim 400 pagina’s schetst Weenink een uniek beeld van een van de invloedrijkste vrouwen van de vorige eeuw.

Thema's

Thema's