De Dag van de Arbeid (1 mei) is in Nederland steeds meer op de achtergrond geraakt en wordt eigenlijk niet gevierd. In dit artikel lees je hoe deze dag ontstaan is, waarom wij op deze dag niet vrij zijn en of dat negatief of positief is.
De Dag van de Arbeid bestaat al sinds het einde van de 19e eeuw. Veel arbeiders in verschillende landen en werelddelen gingen toen voor het eerst de straat op om op te komen voor hun belangen. De arbeidsomstandigheden waren in die tijd slecht en de werkdagen lang. Daarom ging de strijd in eerste instantie vooral over een achturige werkdag. In meerdere landen was die strijd zwaar en zelfs erg bloederig, zoals in Frankrijk en Spanje. Kort na de eerste demonstraties besloten politieke partijen en vakbonden een speciale dag te wijden aan de belangen van werknemers. Dat werd 1 mei, omdat de meeste arbeidscontracten op die dag werden verlengd.
Tot op de dag van vandaag wordt er in sommige landen nog regelmatig gedemonstreerd. Veel landen besteden op 1 mei dan ook nog steeds bewust aandacht aan de Dag van de Arbeid en zijn die dag vrij. In Nederland is dit geen officiële feestdag en is iedereen, op een aantal uitzonderingen na, gewoon aan het werk. De hoofdreden daarvoor is eigenlijk heel positief: omdat de arbeidssituaties bij ons snel verbeterden en onze strijd niet zo bloederig was, verdween de aandacht voor de Dag van de Arbeid steeds meer. Inmiddels hebben we het zo goed voor elkaar, dat er nog maar weinig belangen over zijn om voor te strijden.
Een achturige werkdag is in Nederland heel normaal. Daarnaast hebben we ons binnen organisaties te houden aan de Arbowet. Deze wet bevat regels die de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van werknemers bevorderen. Het doel hiervan is ziekten, ongevallen en uitval voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de Arbowet overal netjes wordt nageleefd, is het sinds 2005 verplicht om een preventiemedewerker in dienst te hebben die dit bewaakt.
Ben jij nieuwsgierig of het arbobeleid in jouw organisatie nog beter kan? Dan zul je veel profijt hebben van de praktische training Arbopreventiemedewerker en -coördinator. Tijdens deze training voer je een quickscan uit. Zo ontdek je welke ontwikkelpunten je binnen jouw organisatie kunt aanpakken, waarbij je jullie arbobeleid en de beschikbare arbo-instrumenten in gedachten houdt. Ook leer je hoe je risico’s inventariseert en evalueert en hier vervolgens advies over uitbrengt aan je werkgever, leidinggevenden en de ondernemingsraad (OR).
Wil je meer weten over deze training? Dan kun je ons bereiken via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.