Bedrijfskunde en bestuurskunde lijken in de kern erg op elkaar. Door de focuspunten zijn de vakken toch net anders. Wat is het verschil? En wat wordt er van je gevraagd als je overstapt van een bedrijfskundige naar een bestuurskundige rol?
Als bedrijfskundige houd je je bezig met het continu verbeteren van organisatieprocessen. Je onderzoekt de trends en (innovatieve) ontwikkelingen in de omgeving. Vervolgens analyseer je hoe je de bedrijfsvoering efficiënter kunt inrichten om aan te sluiten op ontwikkelingen en zo de organisatiedoelstellingen te behalen. Op basis van je analyse voorzie je de organisatie van passende verbeteradviezen. In bepaalde functies geef je ook leiding aan het doorvoeren van de verbeteringen. Als bedrijfskundige kun je onder andere aan de slag als businessanalist, projectmanager, bedrijfsadviseur of verandermanager.
Als bestuurskundige richt je je altijd op publieke vraagstukken, waarbij je rekening houdt met politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. De thema’s waarmee je je bezighoudt zijn heel divers. Van governance en professionaliteit tot vraagstukken op het gebied van zorg en ondermijning. Je onderzoekt welke uitdagingen er binnen deze thema’s spelen en analyseert hoe jouw organisatie hier organisatorisch en bestuurlijk op kan inspelen. Op basis van je bevindingen geef je de organisatie advies over het optimale beleid om het vraagstuk op te lossen. De rol die je inneemt in de ontwikkeling en uitvoering van beleid, hangt af van jouw functie. Je werkt bijvoorbeeld als bestuursadviseur, beleidsmedewerker of -adviseur, onderzoeker of projectleider.
Over het algemeen beschikken de bestuurskundige en bedrijfskundige over vergelijkbare competenties. Beide zijn onderzoekend, kritisch, creatief, kunnen goed samenwerken en beschikken over sterke adviesvaardigheden. Het grootste verschil zit hem in het focuspunt van het vak.
Als bedrijfskundige werk je meestal bij een bedrijf met commerciële belangen en focus je je op het behalen van (financiële) resultaten. Je werk heeft vaak betrekking op managementproblematiek en interne processen ten dienste van het bestuur en je bent verantwoordelijk voor het verbinden van disciplines, afdelingen en medewerkers.
Als bestuurskundige oefen je met jouw werk invloed uit op de samenleving. Dat doe je door een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het openbaar bestuur en (semi)publieke organisaties op lokaal, nationaal of internationaal niveau. Denk aan een gemeente, de rechterlijke macht, de politie of de Europese Unie. Naast een interne verbinder ben je de verbinder van burgers, politieke partijen, bedrijven en andere betrokkenen.
Om deze bijdrage te kunnen leveren, ben je breder opgeleid dan de bedrijfskundige. Je kent het reilen en zeilen van organisaties, maar hebt ook veel kennis over de politiek en de manier waarop overheidsorganisaties werken.
Zeker als je als bedrijfskundige vooral ervaring hebt bij commerciële bedrijven, komt extra kennis over het werken bij overheidsorganisaties goed van pas. Bovendien zijn maatschappelijke vraagstukken complex. Je moet problemen vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Daarbij heb je te maken met een samenspel van (tegenstrijdige) belangen. Toch moet je altijd tot een voorstel of oplossing komen die voor alle partijen werkt. In combinatie met de vele wet- en regelgeving en politieke processen leidt dit ertoe dat het vaak meer tijd kost om veranderingen door te voeren. Dat vraagt om een andere manier van werken. Ook moet je kennis altijd up-to-date zijn, omdat wetgeving continu verandert.
Er wordt dus best veel van je verwacht als bestuurskundige. Maar, wees zeker niet bang om deze mooie overstap te maken! Wij kunnen je hierin volledig begeleiden. In ons erkende aanbod Bestuurskunde van Hogeschool Bestuursacademie vind je hele specifieke opleidingsprogramma’s voor de kennis en vaardigheden die je nog mist. Denk aan de HBO Module Politiek en Bestuur, de Masterclass Beleidsontwikkeling of de Masterclass Organiseren in de Publieke Sector.
Heb je vragen of wil je meer informatie over dit opleidingsaanbod? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.