Heb je je ooit afgevraagd wie ervoor zorgt dat bestuurders goed voorbereid beslissingen nemen binnen een gemeente? Wie achter de schermen beleid ontwikkelt en strategie bepaalt in samenwerking met de bestuurder? Dat is precies waar een bestuursadviseur zich mee bezighoudt. Als strategisch rechterhand van de bestuurder houd je overzicht en schakel je snel als de situatie daarom vraagt. In deze blog lees je hoe een dag van een bestuursadviseur eruitziet, welke skills je nodig hebt en waarom deze rol zo interessant is.
Een bestuurder heeft een volle agenda en moet continu keuzes maken. Maar hoe zorg je ervoor dat die keuzes niet alleen logisch klinken, maar ook echt werken in de praktijk? Dat is waar jij als bestuursadviseur het verschil maakt. Je houdt je niet alleen bezig met beleid, maar ook met de mensen erachter. Wat speelt er binnen de organisatie? Hoe wordt een besluit ontvangen door ambtenaren, burgers of bedrijven? Als bestuursadviseur binnen een gemeente ben je degene die de brug slaat tussen de bestuurlijke ambities en de realiteit op de werkvloer. Soms moet je een goed idee temperen – Dat klinkt interessant, maar hoe past dit binnen ons budget? – en op andere momenten geef je juist het zetje om kansen te grijpen.
Het werk van een bestuursadviseur is afwisselend. Je hebt te maken met beleidsstukken, bestuurlijke vergaderingen, politieke dynamiek en onverwachte situaties. Toch zijn er een paar vaste taken die vaak terugkomen:
Beslissingen voorbereiden
Je duikt in dossiers, zoekt naar relevante informatie en kijkt welke risico’s en kansen er spelen. Zo weet de bestuurder altijd wat er speelt, zelfs als de tijd dringt.
Schrijven van teksten
Van beleidsstukken tot kwaliteitsplannen en van rapportages tot verbeterplannen. Jij schrijft teksten die nauw verbonden zijn met beleidsmatige en strategische onderwerpen.
Overleggen, verbinden, netwerken, afstemmen en soms bemiddelen
Iedereen wil wat van het bestuur, en niet iedereen denkt hetzelfde. Jij bent degene die informatie ophaalt, mensen samenbrengt, ketenpartijen verbindt, netwerkt en ervoor zorgt dat het bestuur een compleet beeld heeft voordat er een knoop wordt doorgehakt.
Politieke en maatschappelijke ontwikkelingen volgen
Wat speelt er in de samenleving? Waar liggen gevoeligheden? Als bestuursadviseur voel je sneller aan dan een nieuwsartikel waar kansen en risico’s liggen en hoe het politieke speelveld en de dynamiek van de macht zich ontwikkelen.
Ad-hocsituaties oplossen
Soms loopt niets volgens plan. Er komen nieuwe vragen vanuit belangenorganisaties, een bestuurder krijgt onverwacht lastige vragen van de pers, of een spoedoverleg gooit de hele dag om. Dan moet je schakelen en zorgen dat alles alsnog soepel verloopt en de juiste informatie tijdig beschikbaar is.
Wil jij je vaardigheden op het gebied van bestuurlijk adviseren ontwikkelen en effectief communiceren en beïnvloeden? Volg het HBO Programma Bestuurlijk adviseren en Beïnvloeden en help bestuurders om weloverwogen beslissingen te nemen.
Om als bestuursadviseur echt van toegevoegde waarde te zijn, heb je een breed scala aan vaardigheden nodig – zowel intern als extern. Naast het grondig begrijpen van beleidsdocumenten, moet je ook een vinger aan de pols hebben van wat er buiten de gemeente gebeurt.
De beslissingen die in het bestuur genomen worden, raken direct het dagelijks leven van mensen – denk aan woningbouw, zorg of duurzaamheid. Dankzij jouw scherpe blik en grondige voorbereiding worden deze besluiten weloverwogen genomen. Je signaleert vroegtijdig mogelijke risico’s en onderstreept kansen, zodat er niet zomaar overhaaste beslissingen worden genomen. Zo draag je bij aan een transparant en effectief bestuur dat zowel ambitieus als realistisch is.
Wat dit vak zo boeiend maakt, is de constante afwisseling. Je krijgt een uniek inkijkje in hoe besluiten tot stand komen en werkt samen met mensen die écht impact hebben op de samenleving. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen: hoge werkdruk, snel veranderende prioriteiten en soms complexe politieke situaties vragen om flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Maar juist deze dynamiek houdt het werk spannend en zorgt ervoor dat elke dag weer anders is.
Een bestuursadviseur is de stille kracht achter de schermen. Zonder jou wordt de besluitvorming rommelig, ontbreekt er belangrijke informatie en ontstaan er misverstanden. Je zorgt voor structuur, overzicht en scherpe adviezen.
Wil jij complexe maatschappelijke vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken onderzoeken? Volg onze Masterclass Bestuurlijk Adviseren, versterk de relatie tussen bestuur en samenleving, geef succesvolle invulling aan burgerparticipatie en ontwikkel adviesvaardigheden voor complexe vraagstukken.
Bij Bestuursacademie Nederland bieden wij meerdere opleidingen en trainingen aan op het gebied van bestuurlijk adviseren. Meer weten over onze opleidingen en trainingen? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 035 – 7 604 850. Of vul het contactformulier op onze website in, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met jou op.