Thuiswerken heeft veel voordelen, maar vraagt om enige discipline. Want hoe makkelijk is het om thuis andere dingen te gaan doen? Even netflixen, een wasje draaien, het huis opruimen. Om toch effectief te werk te gaan, hebben wij de beste tips voor je verzameld.
Slaap niet uit, maar zet je wekker op een normale tijd. Zorg voor een energieke start van de dag. Daar heb je nu wat extra tijd voor, want je hoeft niet te reizen en hebt geen last van files. Maak jezelf klaar voor de dag zoals je dat altijd doet. Kleed je casual aan en doe eventueel gewoon een beetje make-up op. Een trainingsbroek associeer je waarschijnlijk met bankhangen, dus dat geeft je weinig energie om de dag te starten. Neem de tijd om te ontbijten met een goede kop koffie en doe eventueel een korte kickstart. Zet bijvoorbeeld je hersenen aan het werk met een kruiswoordpuzzel of maak buiten een korte wandeling.
Misschien heb je geen andere optie, maar werken aan de keukentafel is niet ideaal. Waarschijnlijk heb je in deze ruimte gezinsleden om je heen, zie je allemaal huishoudelijke taken voor je klaarliggen en lonkt de tv om nog één aflevering van je favoriete serie te kijken. Ga ook zeker niet op je bed of op de bank zitten. Dit zijn plekken die je een gevoel van rust moeten geven en die wil je niet associëren met werk. Bovendien is het enorm slecht voor je rug.
Werken is daarom toch het prettigst in een afgesloten werkkamer, zonder afleidingsfactoren. Zorg voor een goed bureau, een fijne stoel en neem een actieve zithouding aan. Ook voldoende daglicht is belangrijk om energiek te blijven. Heb je alsnog moeite om je in deze setting te concentreren? Zet dan ontspannende achtergrondmuziek op, zoals pianomuziek of geluiden van de zee of fluitende vogels als je dat prettig vindt.
Structuur is heel belangrijk om de rust voor jezelf te bewaren. Maak daarom een duidelijke en vooral haalbare planning. Werk op tijden dat je het effectiefst bent. Doe de klussen die het meest van je vragen eerst en bewaar de simpelere klusjes voor een later moment, bijvoorbeeld na de middagpauze. Plan je pauzes ook in en pak die momenten om je hoofd leeg te maken. Je hersenen hebben tijd nodig om informatie te verwerken. Loop een rondje (met de hond), ga een uurtje sporten of doe alvast iets in het huishouden. Je bent thuis, dus je kunt heel makkelijk taken oppakken die je normaal na je werk (en reistijd) nog zou moeten doen.
Maak bij het opstellen van je planning een prioriteitenlijstje en plan je taken in op volgorde van belangrijkheid. Stel deadlines en deel deze eventueel met anderen, zodat je een stok achter de deur hebt. Neem eventueel ook de huishoudelijke taken mee in je planning en streep alles wat je afrondt af. Dat voelt heel fijn, omdat het je het gevoel en het bewijs geeft dat je iets hebt bereikt.
Even reageren op whatsappjes, je Facebooktijdlijn bekijken of je privémailtjes lezen. Je telefoon is misschien nog wel een van de grootste afleidende factoren. Leg deze daarom niet binnen handbereik, maar plaats hem ergens anders in de kamer. Als je ervoor moet opstaan, zul je hem minder snel pakken. Je kunt er ook voor kiezen om hem in een andere kamer te leggen, maar in dat geval hoor je hem misschien niet afgaan als je gebeld wordt door bijvoorbeeld een collega.
Ook je werkmail kan je uit je concentratie halen. Je bent al snel geneigd een binnenkomend mailtje direct te openen, met het risico dat je vervolgens de vraag of taak in dit mailtje meteen oppakt. Je gaat dan meer dingen tegelijk doen en raakt je focus kwijt. Plan daarom 2 of 3 momenten op een dag in om je mail te openen. Als het echt belangrijk is, bellen mensen je wel.
Thuis zitten kan best eenzaam zijn, maar is soms ook best lastig als je gezamenlijk aan projecten werkt. Behoud daarom het contact met je collega’s. Plan overleggen in om de doelen, resultaten en voortgang van projecten samen te bespreken. Blijf met elkaar meekijken en stuur elkaar bij, zodat dingen niet achteraf helemaal opnieuw gedaan moeten worden. Dit werkt net als een goede planning en deadlines als een stok achter de deur, maar je behoudt ook het gevoel van verbondenheid met je werk en collega’s.
Het is heel makkelijk om over te werken als je geen verplichte kantoortijden hebt en je werk zo dichtbij is. Het is belangrijk om jezelf nu niet voorbij te lopen en je gewoon aan je werktijden te houden. Zeker als de keukentafel jouw bureau is. Laat je werkspullen niet op de keukentafel slingeren! Berg ze op als dat kan, zodat je ze niets steeds ziet liggen en het gevoel krijgt dat je er iets mee moet doen. Dat is ook het voordeel van een aparte werkkamer: aan het eind van de dag trek je gewoon de deur achter je dicht en blijft het werk daar.
En onthoud: als het vandaag niet lukt, heb je morgen weer een dag. Veel succes!