Waarschijnlijk heb je al een heleboel tips zien langskomen om effectief thuis te werken. Maar hoe doe je dat dan als je kleine kinderen hebt? Wij vertellen je hoe je dit kunt aanpakken.
De wereld draait helaas niet altijd alleen maar om spelen. Je kinderen gaan dat ook merken nu je thuis bent, maar wel gewoon aan het werk moet. Geef duidelijk aan dat het voor jou nu niet mogelijk is om ze de hele dag aandacht te geven. Dat is even wat minder leuk, maar het leert je kinderen wel om zelfstandiger te zijn en rekening te houden met anderen. Benadruk ook vooral het voordeel van thuiswerken: overdag hebben jullie meer momenten samen als gezin.
Accepteer dat het nu haast onmogelijk is om werkdagen van 8 uur te maken. Om toch zoveel mogelijk te bereiken in de uren dat je wel kunt werken, is het heel belangrijk om een gestructureerde planning te maken. Een planning die afgestemd is op jezelf, je gezin en je werk. Dit kun je doen door de volgende stappen te volgen:
Omdat je minder werkuren zult hebben, is het goed om elke dag een prioriteitenlijst op te stellen. Zet bovenaan de taken die echt vandaag af moeten, gevolgd door taken waarvan het prettig is als je ze vandaag kunt afronden. Maak daarnaast een lijstje met taken die ook wel kunnen wachten. Eventueel kun je een uurtje eerder opstaan, zodat je al een slag kunt slaan met je belangrijkste taak voor je kinderen wakker zijn.
Maak duidelijke afspraken met je partner, je kinderen en je collega’s. Als je een partner hebt, kun je afspraken maken over de dagverdeling. Het ene tijdsblok of dagdeel zorg jij voor de kinderen en werkt je partner, het andere tijdsblok of dagdeel is het precies andersom. Slaapt jouw kind nog tussen de middag? Dan kun je ‘voor de gezelligheid’ nog een aantal uur tegelijk aan het werk.
Ook met je kinderen kun je afspraken maken. Bijvoorbeeld een niet storen-afspraak. Werk je in een aparte kamer? Dan betekent een gesloten deur dat je niet gestoord kunt worden. Is de deur open? Dan mogen je kinderen langskomen om (belangrijke) vragen te stellen. Werk je aan de keukentafel? Dan kun je bijvoorbeeld een teddybeer gebruiken. Staat deze met zijn neus naar je kinderen toe? Dan kunnen ze je storen. Staat hij met zijn rug naar hen toe? Dan kan dat even niet.
Laat je collega’s en leidinggevende ook weten op welke tijden jij werkt en hoe het gaat met je voortgang. Mocht het nodig zijn, maak dan afspraken met je werkgever over minder werkuren.
Of je nu in een aparte kamer werkt of gewoon in de woonkamer aan de slag gaat. Je zult minder aandacht hebben voor je kinderen. Zorg daarom dat je huis kidsproof is en dat je kinderen ook zonder toezicht op ontdekkingstocht kunnen. Verwijder alle scherpe voorwerpen of andere dingen waaraan ze zich pijn kunnen doen of die ze kunnen doorslikken.
Richt eventueel een speciale werkplek in voor je kinderen (naast je eigen werkplek), zodat jullie samen aan het werk kunnen. Maak er een leuk knutsel- of speelhoekje van. Als je kinderen geconcentreerd bezig zijn, is de kans kleiner dat ze je uit je werk halen.
Zijn je kinderen al groter? Geef ze dan een takenlijstje en beloon ze als ze de lijst afgewerkt hebben. Huiswerk af? Dan mogen ze een film kijken. Kamer opgeruimd? Dan maak jij even tijd voor ze en speel je bijvoorbeeld een spelletje.
Houd gezamenlijk pauze en doe dan wat leuks met z’n allen. Ga bijvoorbeeld tijdens de ochtendpauze in de tuin een bal overgooien. Dan kunnen de kinderen hun energie kwijt en kun jij een frisse neus halen en je hoofd legen. Lunch tussen de middag gezellig met z’n allen aan de keukentafel. Zo hebben jullie toch voldoende aandacht voor elkaar.
Wil je graag nog meer tips om thuis succesvol aan het werk te gaan? Die vind je hier.