Hoe goed is jouw organisatie digitaal beveiligd?

Thema's

Thema's

Hoe goed is jouw organisatie digitaal beveiligd?

Als overheidsorganisatie is het extra belangrijk om digitaal goed beveiligd te zijn. Er worden steeds meer gegevens uitgewisseld via digitale kanalen, waardoor de kans op cybercrime toeneemt. Hoe goed is jouw organisatie digitaal beveiligd? 

In onze huidige samenleving is het belangrijk om als overheidsorganisatie digitaal goed beveiligd te zijn. Er worden steeds meer gegevens uitgewisseld via digitale kanalen, waardoor de kans op cybercrime toeneemt. Het is daarom van groot belang dat organisaties hun digitale beveiliging op orde hebben en blijven monitoren. Maar met welke belangrijke punten moet je als overheidsorganisatie rekening houden?  
 

Eisen aan online platforms 

Nederland en de EU stellen steeds strengere eisen aan online platforms. Dit geldt niet alleen voor commerciële partijen, maar ook voor overheidsorganisaties. Zo moeten organisaties bijvoorbeeld voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Daarnaast moeten zij ervoor zorgen dat hun systemen up-to-date zijn en dat er veiligheidsmaatregelen zijn genomen om onbevoegde toegang tot gegevens te voorkomen.
 

Advies bij ontraden apps 

Als gemeente kun je gebruikmaken van verschillende apps om bijvoorbeeld informatie uit te wisselen met burgers of medewerkers. Het is echter belangrijk om hierbij rekening te houden met de veiligheid van deze apps. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt advies aan gemeenten bij het ontraden van apps die niet voldoen aan de gestelde veiligheidseisen. Wil je daar meer over weten? Lees dan het artikel van de VNG.
 

Belangrijke punten voor digitale beveiliging 

Naast bovengenoemde zaken zijn er nog een aantal andere belangrijke punten waar je rekening mee moet houden bij digitale beveiliging: 

  1. Wachtwoorden: Zorg ervoor dat medewerkers sterke wachtwoorden gebruiken en deze regelmatig wijzigen. 
  2. Back-ups: Maak regelmatig back-ups van belangrijke gegevens, zodat deze niet verloren gaan bij een eventuele cyberaanval. 
  3. Updates: Zorg ervoor dat systemen altijd up-to-date zijn en er geen verouderde software wordt gebruikt. 
  4. Beperk toegang tot gegevens: Geef alleen medewerkers toegang tot gegevens die zij nodig hebben om hun werkzaamheden uit te voeren. 
  5. Bewustwording: Maak medewerkers bewust van de gevaren van cybercrime en hoe zij hiermee kunnen omgaan. 

Wij helpen je graag 

Om als organisatie goed digitaal beveiligd te zijn, is het belangrijk om medewerkers op te leiden op het gebied van informatiebeveiliging en privacywetgeving. Wij bieden de training Informatiebeveiliging en Privacywetgeving in de Praktijk (DPO) aan, waarin je leert hoe je binnen jouw organisatie kunt zorgen voor een goede informatiebeveiliging en hoe je voldoet aan de geldende privacywetgeving.  

Heb je vragen over deze training? Onze opleidingsadviseurs staan voor je klaar en zijn bereikbaar via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.  

Thema's

Thema's