Hardere aanpak tegen ondermijning

Thema's

Thema's

Hardere aanpak tegen ondermijning

Ondermijning is een veelbesproken onderwerp bij verschillende organisaties. Een groot aantal partijen zet zich samen in tegen georganiseerde misdaad middels een nieuwe website. Wat is ondermijning en wat zijn de gevolgen? Dat lees je hier.
 

Wat is ondermijning?

Ondermijning is wanneer criminelen gebruikmaken van legale infrastructuren voor illegale activiteiten. Deze illegale activiteiten zijn deels zichtbaar en grotendeels onzichtbaar voor de bovenwereld. Op de nieuwe website www.nederlandtegengeorganiseerdemisdaad.nl zet een groot aantal organisaties zich in om ondermijning tegen te gaan.

Wanneer we denken aan ondermijning denken we direct aan drugscriminaliteit. Er zijn echter verschillende vormen van ondermijning, zoals mensenhandel, seksuele en criminele uitbuiting.
Al deze vormen worden bewust of onbewust door personen in de bovenwereld gefaciliteerd. Bijvoorbeeld een boer die zijn loods te goeder trouw verhuurt aan een crimineel die de ruimte voor illegale activiteiten gebruikt. Maar ook een notaris die betrokken is bij witwassen.
 

Wat zijn de gevolgen van ondermijning en wat kunnen we eraan doen?

Er zijn verschillende grote gevolgen voor onze samenleving door ondermijning. Denk aan faillissementen, grof geweld, ambtenaren die bedreigd worden en verlies van vertrouwen in de overheid. Daarom heeft de regering de aanpak tegen georganiseerde misdaad versterkt. De overheid werkt samen met verschillende organisaties en specialisten om Nederland weerbaarder te maken. In deze aanpak ligt de focus op voorkomen, verstoren en doorbreken, bestraffen en beschermen.

Voorkomen

Door goed contact te leggen met (kwetsbare) jongeren kunnen wijkagenten, jeugdwerkers en gemeenteambtenaren voorkomen dat zij in criminele activiteiten terechtkomen.

Verstoren en doorbreken

Extra controles en toezicht helpen om criminele activiteiten en verdienmodellen te verstoren en te doorbreken.

Bestraffen

Zwaardere straffen en minimaal contact wanneer criminelen in bewaring zitten. Dit zorgt ervoor dat zij minder snel in contact met elkaar kunnen komen en criminele activiteiten plat komen te liggen.

Beschermen

Ambtenaren, journalisten en anderen krijgen bescherming aangeboden indien zij door hun bijdrage aan een veiligere samenleving risico lopen op gevaar.
 

Hoe kan jij je inzetten tegen ondermijning?

We hebben een actueel en breed opleidingsaanbod samengesteld op het gebied van ondermijning. Daarmee kun je de kennis en vaardigheden ontwikkelen die je nodig hebt om een succesvolle bijdrage te leveren aan de aanpak van ondermijning in jouw gemeente of organisatie. Hierbij een greep uit ons aanbod:


Heb je vragen over een van onze opleidingen of trainingen? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag met het kiezen van een opleiding of training die past bij jouw leerwensen. Neem vrijblijvend contact met ons op via 035 – 7604 850 of info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's