Criminelen proberen steeds vaker het lokale gezag te beïnvloeden en gebruiken diensten van gemeenten voor hun criminele activiteiten. Daar moet natuurlijk iets aan gedaan worden. Minister Bruins Slot zet een eerste stap. Help jij mee?
Gemeenten zijn erg interessant voor criminelen, omdat zij informatie, subsidies en vergunningen verlenen die bruikbaar zijn voor criminele activiteiten. Dat heeft gevolgen: ondermijning en bedreiging van het lokale bestuur neemt toe. Maar liefst 65% van de burgemeesters is al eens bedreigd of geïntimideerd. Bij 24% kwam de bedreiging vanuit een criminele hoek om de besluitvorming te beïnvloeden.
Ondanks de toename van bedreigingen en intimidaties, blijkt het aantal meldingen en aangiften hiervan juist te dalen. Om meer zicht te krijgen op de druk die van buitenaf op het bestuur wordt uitgeoefend, wil minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) geld investeren in het verhogen van de meldingsbereidheid van signalen van ondermijning, intimidatie en agressie. Het geld wordt onder andere gebruikt om gemeenten betere, praktisch toepasbare informatie te bieden over ondermijnende criminaliteit. Je kunt het tenslotte pas signaleren en melden als je weet wat het is en het herkent.
Het herkennen van ondermijnde criminaliteit kan lastig zijn. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’, is de befaamde uitspraak van Johan Cruijff die onze docente Ellen ter Horst hieraan koppelt. Vind jij het ook nog lastig om de signalen van ondermijnende criminaliteit te herkennen? Eerder verzorgde Ellen een expertsessie waarin zij meer uitleg gaf over wat criminele ondermijning inhoudt en hoe je het signaleert. Ook ging ze in op de proactieve, preventieve en effectieve aanpak van ondermijning. Je kunt de expertsessie hier terugkijken: Expertsessie Criminele Ondermijning.
Wil je het begrip ondermijning beter begrijpen? En weten hoe je het kunt signaleren en melden? In onze online opleiding Ondermijning – E-learning raak je zelfstandig en op eigen tempo bekend met ondermijning. Je krijgt zicht op de belangrijkste verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen van ondermijnende criminaliteit en ontdekt welke juridische instrumenten er zijn voor de aanpak hiervan.
Herken jij ondermijning al goed en wil je graag concrete stappen zetten om het aan te pakken? Dan is onze training Ondermijning en Milieucriminaliteit iets voor jou. Na deze training ken je alle bestuurlijke instrumenten voor de aanpak van ondermijning. Je weet welke barrières je kunt opwerpen tegen criminele activiteiten en hoe je criminele netwerken ontmoedigt om zich te vestigen. Ook krijg je zicht op risicogebieden in gemeenten. Op basis van deze kennis kun je een strategie bepalen voor de aanpak van ondermijning in jouw gemeente. Daarbij weet je precies hoe je effectief kunt samenwerken met veiligheidspartners.
In ons opleidingssegment Ondermijning vind je nog een aantal andere opleidingen en trainingen over dit onderwerp. Ben je benieuwd welk programma het beste bij jouw leerwensen past? Dan kun je contact opnemen met een van onze opleidingsadviseurs via info@bestuursacademie.nl of 035 – 7 604 850.