Met de stijgende armoede in Nederland komt hij weer als geroepen: de jaarlijkse Wereld Bespaardag op 31 oktober. Een dag waar jij als overheidsprofessional ook iets aan kunt bijdragen. Doe je mee?
Sinds 1924 vieren we op 31 oktober Wereld Bespaardag, waarop we aandacht besteden aan het niet onnodig uitgeven van geld. Een mooie dag om je uitgavepatronen te analyseren, zodat je je bewust wordt van wat je in een week of maand uitgeeft en welke onnodig dure gewoontes je hebt. Zoals het verspillen van benzine als je bestemming op fietsafstand is. Maar het is ook een dag om mensen erop te wijzen dat het niet gek is om over geldproblemen te praten. Dat niemand zich door sociale druk verplicht moet voelen om geld uit te geven aan een gezamenlijke activiteit, als dat geld er eigenlijk niet is. Dit heeft allemaal een waardevol doel: samen meer financiële zekerheid creëren. Voor de individu én voor de samenleving.
Wereld Bespaardag wordt duidelijk steeds relevanter en verdient wel wat aandacht. Het wordt alleen maar moeilijker om geld te besparen nu alles in het leven duurder wordt. Toch is het mogelijk door een paar maanden je Netflix-abonnement op te zeggen als je een aantal series kijkt via een andere streamingsdienst. Door jezelf warm te houden met een donzig dekentje, zodat de verwarming een paar graden lager kan. Of door wekelijks boodschappen te doen in plaats van elke dag.
Op het internet zijn genoeg realiseerbare bespaartips te vinden die je kunt delen met inwoners. Denk aan de adviezen van NIBUD. Zij raden burgers ook aan om een bespaarplan op te stellen. Wat geven ze uit? Welke uitgaven zijn noodzakelijk en wat kan goedkoper of zelfs geschrapt worden? Dit soort tips of websitelinks naar de adviezen van NIBUD zijn makkelijk en snel te verspreiden via bijvoorbeeld social media. Dus draag jij in jouw gemeente of regio je steentje bij aan Wereld Bespaardag?
Zou je het leuk vinden om niet alleen op 31 oktober, maar altijd mensen te helpen om op een slimmere manier geld uit te geven? Bekijk dan eens ons HBO Programma Budgetcoach in ons opleidingssegment Werk en Inkomen. In deze rol help je mensen die het financieel zwaar hebben bij het beheren van hun financiën. Ook hebben we vele andere trainingen en opleidingen waarin je leert hoe je van betekenis kunt zijn voor inwoners met weinig bestedingsruimte. Voor meer informatie of een passend opleidingsadvies kun je contact opnemen met onze opleidingsadviseurs via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.