Kijkje in het leven van de schuldhulpverlener

Thema's

Thema's

Kijkje in het leven van de schuldhulpverlener

Nu de armoede in Nederland stijgt, wordt ook de vraag naar schuldhulpverleners groter. Maar wat doet een schuldhulpverlener precies? In dit artikel lees je wat dit belangrijke vak inhoudt en ontdek je of deze rol iets voor jou is.
 

Zorgen voor een positieve verandering in het leven van cliënten

Als schuldhulpverlener help je cliënten die hun eigen financiële problemen niet meer kunnen oplossen. Zij vragen zelf hulp aan bij de gemeente of de gemeente regelt dit naar aanleiding van een melding van een schuldeiser. In dit schuldhulpverleningsproces neem je meerdere rollen aan: je bent een bemiddelaar, een budgetcoach en een steun voor de cliënt. Aan jou de taak om elke schuldeiser mee te krijgen in de plannen voor betalingsregelingen. Ondertussen help je cliënten om zicht te krijgen op hun financiële situatie. Wat zijn de inkomsten? Wat zijn de uitgaven? En hoe kunnen de inkomsten verhoogd en de uitgaven verlaagd worden om de juiste balans te creëren? Zo lossen jullie de schulden op en vergroot je de zelfredzaamheid van cliënten, zodat schulden in de toekomst voorkomen kunnen worden.
 

Het takenpakket van de schuldhulpverlener

Als schuldhulpverlener ben je van begin tot eind betrokken in het proces dat de cliënt doorloopt op weg naar een gezonde financiële situatie. Tegenwoordig speelt in dit traject ook nazorg een steeds grotere rol. Tijdens het traject houd je je bezig met de volgende werkzaamheden:

  • In gesprek met de cliënt breng je de probleemsituatie in kaart en ga je op zoek naar de oorzaken en knelpunten die geleid hebben tot de huidige situatie.
  • Samen met de cliënt stel je een schuldhulpverleningsplan op voor het oplossen van de schulden.
  • Je maakt afspraken met schuldeisers en legt deze schriftelijk vast.
  • Je begeleidt de cliënt in de uitvoering van alle betalingsregeling(en).
  • Je geeft budgetadvies en -begeleiding, zodat de cliënt ook na het oplossen van de schulden zelfstandig nieuwe schulden kan voorkomen.

 

De sterke punten van een schuldhulpverlener

Als schuldhulpverlener heb je regelmatig te maken met cliënten met enorme schulden. Dit heeft mentaal grote gevolgen voor cliënten en het kost veel tijd om de schulden op te lossen. Daarom zijn vriendelijkheid en geduld essentiële eigenschappen voor een schuldhulpverlener. Je kunt je gemakkelijk inleven in de cliënt, luistert goed en stelt veel vragen. Je bent open en eerlijk over je bevindingen en durft daar het confronterende gesprek over aan te gaan. Natuurlijk ga je integer om met alle informatie die je verzamelt om zicht te krijgen op de situatie van de cliënt. Ook kun je creatief denken; niet elk probleem is op de meest voor de hand liggende manier op te lossen. Als jullie samen tot de beste oplossing gekomen zijn, weet je precies hoe je de cliënt kunt motiveren om het probleem aan te pakken. En zelf ben je net zo vastberaden om de situatie van de cliënt te verbeteren. Je laat niemand over je heen lopen en zorgt voor een vlotte samenwerking tussen alle partijen.
 

Wil jij mensen bijstaan in zware financiële tijden?

Bij Bestuursacademie Nederland bieden we je verschillende opleidingen aan waarin je leert hoe je cliënten helpt met het op orde brengen van hun financiën:

 
Ben je benieuwd welk opleidingsprogramma het beste bij jou en je behoeften past? Of wil je graag meer informatie over onze opleidingen? Dan kun je ons bereiken via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's