Burgers helpen en adviseren op het gebied van inkomensvoorzieningen? We vertellen je meer over het vak van de inkomensconsulent en de opleiding die wij hiervoor aanbieden.
Als inkomensconsulent bekijk je of mensen op grond van de participatiewet recht hebben op een uitkering en wat de hoogte hiervan moet zijn. Je verzamelt zo veel mogelijk informatie over een klant en legt huisbezoeken af. Als een werkloze aanvrager in staat blijkt om te werken, zorg je ervoor dat deze persoon aan het werk gaat. Daarnaast controleer je of iemand geen fraude pleegt. Geeft de ontvanger van de uitkering wel de juiste informatie? Ook zorg je er als inkomensconsulent voor dat een uitkering stopgezet wordt als iemand hier geen recht (meer) op heeft.
Als inkomensconsulent is het belangrijk dat je kennis hebt van wet- en regelgeving rondom sociale zekerheid. Daarnaast dien je opgeleid te zijn op HBO-niveau. Er zijn een aantal competenties die je goed kunt gebruiken in dit vak. Ben je analytisch, besluitvaardig en sociaal? Vind je het leuk om klanten te helpen? Denk je dat je in staat bent om goed iemands situatie in te schatten en te beoordelen? Dan is deze functie misschien wel iets voor jou.
Ben je op zoek naar een opleiding tot inkomensconsulent waarmee je opgeleid wordt op het juiste niveau? Bij ons kun je het HBO-programma Inkomensconsulent volgen. In dit programma doe je actuele kennis op over de steeds veranderende wet- en regelgeving in de sociale zekerheid en krijg je inzicht in de elementen van het recht op bijstand en samenhang met andere rechtsgebieden. Ook ontwikkel je jouw communicatieve vaardigheden. Zo leer je alles wat je nodig hebt om klanten goed te kunnen helpen en eventueel door te verwijzen naar de juiste instantie.
Voor vragen kun je contact opnemen met onze studieadviseurs. Je kunt hen bereiken via het telefoonnummer 035 - 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.